středa 6. listopadu 2013

Mini teslák ve třídě E

Zjistil jsem, že zatím nemám žádný mini přenosný teslák a tak jsem se jej rozhodl ve chvílích volna postavit. Sekundární cívka je navinuta na tubě od šumivých vitamínů a primární je samonosná z náhradního drátu pro očka trafopájky (ano, celý tento výtvor byl postaven z přebytečných součástek, co se mi tu povalovaly).
mini SSTC-E
Oscilátor je klasika z VCO 74HC4046, tentokrát ale bez zpětné vazby z VF pole do PLL vazby. Budicí frekvence je pevně nastavena víceotáčkovým trimrem. V zapojení je standardně interrupter s 555, který klíčuje budicí signál z VCO pomocí NOR hradla. SSTC pak neběží v CW režimu a zbytečně se nepřehřívá (hlavně tedy IRF640).
Schéma mini SSTC-E
Rezonanční frekvence podle programu MANDK vycházela asi na 2.9 MHz, ve skutečnosti je přibližně 2.34 MHz (vlivem kapacity hrotu).
Při napájení z 4S li-pol akumulátoru vytáhnu oblouk kolem 1 cm a kupodivu se to moc nehřeje. Ono budit gate mosfetu s kapacitou pár nF při nějakých 2 MHz, to už se FET driver TC4451 docela zapotí. Nicméně s interrupterem to zvládá obstojně a moc nehřeje.
Zářivka ze stolního světla
Tranzistor je na chladiči od nějakého P1 a bez problému se uchladí. Zároveň chladič slouží jako stabilní podstavec, takže se TC jenom tak nepřevrhne.
Růžová anténa byla k experimentování s PLL
Při běhu z 15 V je odběr asi 700 mA, z akumulátoru to tedy pár hodin prskat vydrží :)

Žádné komentáře:

Okomentovat