pátek 2. srpna 2013

Každý peče něco jiného

Spousta lidí vlastnící notebook trpí hlavním nedostatkem jedné informace - notebook je potřeba časem vyčistit. Jelikož komponenty uvnitř notebooku jsou natolik natěsno, tak je potřeba odpovídající průtok vzduchu, aby je uchladil. Někteří lidé si toho jsou vědomi, a aspoň chladicí otvory z venku profouknou stlačeným vzduchem. Kupodivu, i toto snažení je k ničemu. Sice vyfouknou tu trochu prachu, která je usazena na chladicích žebrech radiátoru, ale už neodstraní tlustou souvislou vrstvu prachu a mastnoty, která se skrývá za těmito žebry, viz obrázek níže.
Neprostupná vrstva prahu

Tato vrstva je těsně přilepena na žebrech a brání jakémukoliv proudění vzduchu. Je natolik pevná, že ani stlačený vzduch ji neporuší. Doslova se dá sundat prstem po celé svojí délce, aniž by se rozpadla, jak je patrné z obrázku (již je odlepena od radiátoru).
V praxi potom ventilátor jede naplno, neboť se snaží uchladit radiátor, který dosahuje obrovských teplot, klidně i nad 100 °C. Bohužel marně, neuchladí nic. Pak se notebook většinou vypne, aby se sám uchránil před vysokou teplotou. Polovodiče jsou sice schopny pracovat do 175 °C, to ale neplatí o vyšší hustotě integrace jako je CPU, GPU a hlavně paměti.
Dříve než ale dojde k poškození samotných součástek, dojde k poškození pájeného spoje (vlivem velkého teplotního gradientu).
Studený spoj, který vzniknul rychlou změnou teploty
Dochází hlavně ke vzniku studených spojů u BGA obvodů, kdy se kuličky doslova odtrhnou od spoje, nebo od součástky. Hlavně v dnešní době, kdy se k pájení používá bezolovnatá pájka, jenž má menší mechanickou zatížitelnost a je křehčí. Opět další hloupý výmysl EU a greenpeace podobných organizací.

Řešením je nechat si takovéto vady opravit. Vzniklo spousta firem, které obvod tzv. překuličkují (reball). Odpájejí jej z desky, dají nové kuličky (tentokrát z kvalitní Pb pájky, aby to vydrželo) a opět jej napájejí zpět. Celá akce vyjde asi na 1500, v případě výměny čipu za nový je to asi 2000-2500. Většinou se ale čip neporuší (může také vlivem výrazného teplotního kolísání se poškodit).

Lze to udělat ale i doma, a to poměrně jednoduše. Stačí desku zbavit plastových věcí (PVC pásky apod.) a hlavně baterie (ta by jinak při operaci explodovala). Kuchyňská trouba se nechá rozehřát na 190°C a poté se do ní vloží deska na přibližně 8-9 minut. Za tuto dobu se krásně celá rovnoměrně prohřeje, cín se pěkně nataví a opět spojí se spoji. Poté se vyhřívání trouby vypne (ale nechá se jít ventilátor) a lehce se otevřou dvířka, aby teplota klesala postupně. Za přibližně 15 minut je možné desku vytáhnout a nechat vychladnout.
Pečení PCB tiskárny a grafiky
Je to sice provizorní oprava, ale rychlá a poměrně efektivní (zatím všechno funguje).
Musí se ale dávat pozor, aby o pečicí plech nebyl opřený nějaké konektor či součástka, která by se mohla poté odpájet a z PCB vysunout (vlivem váhy PCB, která bude tlačit na onu součástku). Jednou se mi tak stalo u LAN konektoru, který se vysunul asi o 3mm a musel jsem jej poté zpět zapájet.
Deska z notebooku před zapečením

1 komentář:

  1. Taky jsem doma nedávno vypékal. Já jsem teda ještě k tomu všemu vyndal propojovací svorky, protože jsem nevěřil tomu, že ten žár v troubě vydrží. ;-) Ale stejně to vidím tak, že ta základní deska už moc dlouho nevydrží a ještě do konce roku bude potřeba koupit nové železo. ;-)

    OdpovědětVymazat