čtvrtek 24. ledna 2013

Záložní napájecí zdroj pro teplovodní čerpadlo

Kdo topí tuhými palivy, jistě tento problém zná. Venku je kosa jak cyp, kotel plně naložen dřevem / uhlím (aby se nemuselo chodit častěji přikládat) a zrazu vypadne proud. Voda v kotli se začne neúnosně zahřívat, protože oběh vody se zastavil a nefunguje výměna tepla. Teplota a tlak vody v kotli stoupá, no a kdo chce spoléhat na pojistný tlakový ventil na kotli? Buď je zaseknutý a nebo nikdy nefungoval... Navíc v domě pomalu začíná klesat teplota, a kdoví kdy zase pujde zpět elektřina (uvažujme nějaký těžký vesnický případ, kde je výpadek klidně půl dne).
Záložní PC zdroj a Pb akumulátor pro testování

No a přesně s tímto problémem se setkal brácha, kterej při výpadku proudu musel nouzově rychle z kotle vyházet všechno HOŘÍCÍ dřevo ven. Sice má kotel nový, nicméně nechtěl aby mu v kotelně syčela pára a tekla horká voda. Požádal mě tedy, jestli by nešel udělat nějaký záložní napájecí zdroj.
Jelikož jsem neměl mnoho času na výrobu vlastního záložního zdroje s čistou výstupní sinusovkou, tak jsem koupil záložní zdroj pro počítač s modifikovanou sinusovkou (ala trapéz) APC 350 VA.
Připojení externího akumulátoru tlustými vodiči
 Teplovodní čerpadlo je tedy v případě výpadku napájeno z akumulátoru. Odběr čerpadla je asi 35 W.
Jako externí akumulátor je použit 45Ah akumulátor z auta (není na fotce) a čerpadlo na něj vydrží jet klidně i den. Zkoušelo se pouze 10 hodin provozu, kde se akumulátor vybil přibližně na 40 % své kapacity.
Umístění ve výklenku
APC + akumulátor z auta jsou umístěny ve výklenku ve zdi. APC ani po 10 hodinách provozu se nijak nezahřálo. Jelikož je ale výstupem ze zdroje modifikovaná sinusoida, tak čerpadlo lehce bzučí (díky skokové změně proudu). Otáčky a výkon však zůstavají stejné jako při napájení ze sítě.

Někdo mi mohl podotknout, že zdroje je netřeba, protože samovolné proudění teplé vody směrem vzhůru bude stačit. Ano, funguje to, ale pouze když jsou trubky velkého průměru (staré domy) a nebo je rozvod otevřený (tj. expanzní nádoba v nejvyšším místě).
Bohužel v tomto případě (dvoupatrový dům s tenkými trubkami a uzavřeným systémem) a čerpadlem kladoucí odpor volně tekoucí vodě (oběžné kolo) je jediné řešení použití záložního zdroje.

Celkem řešení vyšlo na 2100 Kč i s novým akumulátorem. Akumulátor jistě vydrží 5 let a i více, ukáže čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat